Cirqua Apartments by BKK Architects

A contemporary reinterpretation of housing types in Australia. 

Situated on a steeply sloping block in the leafy suburb of Ivanhoe, the apartments echo local character through their materiality and volumetric composition. Weathered brick, standing seam metal and wooden partitions reflect the material language of the surrounding art deco and federation era homes. Large brick boxes project at various depths, replicating the rhythm of a suburban streetscape and leaving a substantial ‘front yard’. Six large oculi puncture the facade, introducing formal inventiveness and reducing the overall building mass to let it sit more comfortably within its single and double story context. This is also assisted by the steeply sloping site, allowing the bulk of the building to sit below the line of sight when viewed from the road.